Tinnitus; kulakta tiz ses, uğultu çıtırtı ve diger var olan tüm seslere verilen genel tıbbi isim. Halk arasında çınlama olarak bilinir. Kişide bunlardan biri veya birkaçı sürekli veya aralıklı olabilir. Ses veya uğultu sanki objektif gibi gelir ama çoğu tinnitus subjektiftir. Çoğu zaman yapılan kulak muayenelerinde de kesin neden ve tedavi mümkün olmuyor maalesef. Azınlıkta olan şanslı kısım tedaviye cevap veriyor.
Aslında fiziksel bir belirti gibi gelen çınlama ilk başladığı zamanlarda kisiyi psikolojik olarak zor bir döneme sokuyor. Bu psikoloji uyku düzenini bozuyor, uykuya dalmakta zorluklar başlıyor. Bazı kişilerde sesin şiddeti yüksek oluyor ve bu insanlar ilk zamanlar sağır olacağından bile endişe duyuyor.
Tedaviye başlayıp uzun zaman ugras verdikten sonra yanıt alinamazsa yavaş yavaş kabullenmeye başlıyor insan bu sesi. Önce uykuya dalarken sese odaklanmamaya çalışıyor gerekirse tv, radyo ile uyumaya çalışıyor. Sonra zihninde geri plana atmaya varlığıyla barışmaya başlıyor. Öyle hastalar var ki çınlamasi trafikte dahi duyabileceği şiddette fakat onunla barışık. Hatta çocuklugundan beri çınlaması olan hastalardan bazıları bu sesin herkeste olduğunu sanıyor.
Bende hem çınlama hem uğultu var, neredeyse bir yıl oldu ve artık varlığıyla barıştım.
'Ugultusu kafasında olana sessiz oda yok' ama uğultu/çınlama zaten bir parçanız ise sessizmiş gibi kabul ediyorsunuz. Allah af ve afiyet versin cümlemize. Amin.
Misafir