
Virüsler hepimizin belalısı. İnternet ile beraber büyüyen ve yayılan zararlı yazılımlar. Sosyal medya siteleri yayılınca virüs yayılımı da en azından sosyal medya için şekil değiştirdi.
Günümüzde en fazla "virüs yayılımı" Twitter üzerinden gerçekleşiyor. Aslında bu yapılan "virüs yayma" değil ama genel kabul ve kullanıcı aklı bunu virüs olarak algıladığı için ben de virüs diyeceğim bu yazıda.
Öncelikle şunu söyleyeyim. Twitter'da sizin adınıza işlem yapanlar "sizden izinsiz" işlem yapmıyor. Siz onlara "benim hesabımla istediğinizi yapın" diyorsunuz.
Peki bu nasıl oluyor? Neden oluyor?
Bu işin olmasının tek sebebi "ticari". Sizin hesabınız bir ticari meta olarak kullanılıyor. Gerekirse Trend Topic yapımında kullanılıyor. Gerekirse takipçi olarak diğer kullanıcılara satılıyor.
Gelelim bu işin nasıl yapıldığına...
Sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çekecek bir konu belirleniyor. Hesabınızı kim gezdi, gelecekteki bebeğiniz nasıl olacak, profilinizi kim stalkladı, Günlük takipçi istatistiğiniz, bu fotograftaki sen misin, sana bir şarkı armağan ediyorum tıkla dinle....
Bu ve buna benzer onlarca konu. Hatta cinsel içerikli paylaşımlar. Bunlardan birisine muhakkak denk gelmişsinizdir. Sonra bununla ilgili uygulama yazılıyor. Hesabınız virüs tarafından değil bu uygulama sayesinde çalınıyor. Yani siz hesabımın tüm haklarını sana devrediyorum diye izin veriyorsunuz.
Ana hesabımdan değil de yan hesaplardan birinden oldukça yaygın olan bir cinsel içerikli Twitter virüsünün "içeriğine" bakmak için linki tıkladım. Bu linkler genelde link kısaltma servisiyle gizlenmiş linkler. Zokayı kolay yutmanız için.
Cinsel içerikli virüse tıkladığınız zaman bir ekran geliyor. "18 yaşından büyüksen buraya Twitter kullanıcı adını ve şifreni gir" diyor. Tam bir tuzak.
Peki bu virüslerden nasıl kurtulurum.
Aslında bu uygulamalardan kurtulmak oldukça basit. Bir bilgisayardan Twitter'a giriş yapın. "Uygulamalar" bölümünü açın. Orada hesabınıza erişim izni olan uygulamalar var. Bunlara bakın. Bu kurnaz virüscüler burda da bir cinlik yapıyor. Twitter for İphone, Twitter for Windows Phone gibi adlar veriyorlar yazdıkları uygulamalara. Siz bunları güvenli sanıyorsunuz oysa tamamen tuzak.
Uygulamalar kısmından bilmediğiniz uygulamaların erişim iznini kaldırın. Eğer hangisinin zararlı yazılım olduğunu bilmiyorsanız izin verme tarihlerinize bakın. Oradan da anlayabilirsiniz.
Burada bir uyarı daha yapmak lazım. Bazı uygulamalar var. Hesabınızı ele geçiriyor ama asla adınıza tweet atmıyor. Sizi başkasına takipçi olarak satmıyor.
Sizin hesapla birlikte milyona yakın hesabı panelde bekletiyor. Kendi fenomen hesaplarına "takipçi olarak yüklüyor." Bu işi yapanların kim olduğu da aşağı yukarı belli zaten. Kısaca Fotoşop fenomenleri dediğimiz bu şahısların "istatistik" sitelerine karşı da uyanık olmanızı öneririm.
Hayırlı Ramazanlar.
Misafir